Tuesday, January 22, 2013

Our Wedding Details

Lama gila tak update blog yang dah berkarat...agak2 kaler macam air paip rumah kitorang...hahahha

So, what's up with life.....hidup dah kembali tenang selepas huru-hara setahun preparation untuk Big Day kitorng...alhamdulillah...

Not bad...not bad...
Takder la teruk sangat adjustment nak kena buat lepas kawen ni....since kitorang rumah mmg dekat-dekat sebelum kawen kot...hari-hari jumpa sampai naik muak...hahah....(x muak aihhh....sumpah)

Act, personally mmg puas hati sangat dengan wedding both side - mine lebih simple, mostly 90% kitorang plan and execute sendiri, both of us. Memang budget & jemputan pun x ramai, separuh dari makanan catering dah diniatkan untuk sedekah. Alhamdulillah.

Dari theme color, food, attire, concept.....yes, concept agak unik yer........dengan gown & antique car. Boleh dikatakan my wedding agak indi...lain dari majlis Melayu biasa. Theme pon English Garden....yoh. My mum pun xtaw apa plan kitorang for the wedding & dia agak lost....hahaha....sian dia.

Thanks to my beloved husband sebab spend time & tenaga untuk merialisasikan projek wife dia......& also to my older sister yg sponsor kete mot-mot (bak kata bapak mentua..lol).

Ape pun memang puas hati even tho ada hiccups here and there.

Here's the details:

Caterer - Sri Payung (makanan memang tip top, pengantin pon tambah makan. Chef dia mmg sgt entertaining. Boleh recommend sapa nak amik mmg puas hati)

Baju Nikah - Kak Atie from Ampang (amik upah mahal dan pemalas, design pun x buat yang i minx....sumpah jangan amik dia....menyesal)

Gown - Absolute Bride (puas hati, sewa murah - RM300++)

Husband's attire - Gulati's (material + upah jahit)

Makeup - Anniey (ASTRO's makeup artist)

Photographer - Helmi (harga market price - RM1000 satu majlis + free pre-wed)

Pelamin - What A Lovely Wedding by Fathinz
http://www.facebook.com/whatalovelywedding?fref=ts
(Service hancur - janji pukul 4, dia drag pukul 7, drag lagi pukul 11, last-last x datang, call x angkat. Family tunggu sampai pukul 3 pagi semta-mata tunggu dia pasang pelamin. Nasib baik muncul keesokan pagi. Tp memang kena sound la ngan my parents & tuan rumah. Design yang kitorang minx pun dia buat lain coz file dia hilang, lousy. Cuma harga dia agak murah since dia pakai fresh flowers. Pelamin tu harga RM1500++. Sebab tempat lain paling murah pun RM1900 kalau pakai fresh flowers.)

Belah my husband side pulak - theme dia agak girl2...hahah...terbalik theme kitorang, mine baby blue, dia pink pulak....hahha....tp belah dia majlis mmg teratur & for me agak grand......dengan flower girl sampai 8 orang, semua baju sedondon. Memang belah dia lagi berabis banyak.

Even tho sebenarnya kitorang mmg huru-hara masa preparation coz dapat job last minit, 13 eps...so tunggang-langgang siapkan skrip & my husband pun sama x dapat cuti time majlis...sian kitorang....so nasihat  kepada yang lain, sila kumpul duit hire wedding planner k....supaya hidup anda tidak tunggang langgang... hahha

nikah
Bharu Kawen
my husband side....comel je theme pink
 Ni, gambar2 yang ditag oleh kawan2. Our official photographer belum release gambar kitorang lagi..tunggu........

Berdasarkan pengalaman, ini adalah tips2 perkahwinan yang x seberapa yang kitorang boleh share:

Pastikan duit persediaan korang bahagi 3:
1. duit majlis
2. duit rumah (sangat penting bagi mereka yang akan pindah rumah sendiri lepas kawen, yang duduk ngan mentua tu untung la...hahah)
3. duit selepas kawen (**ini part yang sangat penting - jangan spend semua untuk majlis sampai nk hidup lepas tu pun dah semput2)

Lepas kawen korang akan terasa sangat-sangat kehabisan duit. Nak recover tu, aiyooo...so pastikan no3 tu cukup ok. Ikut lah kemampuan korang. Ada pasangan yang tangguh honeymoon, supaya dapat kumpul duit untuk pergi honeymoon yang grand2. Macam kitorng, kitorang plan honeymoon dulu sebelum plan majlis. So, x sakit sangat sebab dah plan setahun. Then kitorang pilih tempat x lah jauh sangat. Bali jer since dua2 orang x pernah pergi sana.

Macam kitorang agak lega sebab habis je majlis bulan Dec, bulan January dah keluar dividen ASB. Legaaaaaaaaaaaa.......................duit tu la duk tampung hidup sekarang ni sementara tunggu job baru. huhu.....

So, ader apa-apa lagi nak tambah? Xder idea dah...if ada nanti i tambah yer.....daaaaaaa.......


2 comments:

Anonymous said...

hi mimi, i nak tanye i ade pengalaman yang tak berapa best dgn whatalovelywedding, die nak charge i for pelamin artificial flower one panel rm 4000, at the end i cancelled after dah paid rm 2000 sbb i tak prefer design pelamin die n kalau nak tukar design pelamin i have to add up until rm 5200 but still artificial flowers. so i skrg nak claim back part of my deposit sbb die pun tak buat ape2 persediaan lagi untk wedding i, but end up she only want to pay rm 500 n still tak pay back lg until now..my question is, betul ke harga pelamin artificial flower one panel (more like pelamin rumah la) harga die around rm 4000, sbb die ckp itu dah harga normal lah?betul ke?

mimi haris said...

please...kalau u boleh minx balik deposit...minx balik...i sgt2 x recommend fathinz tu....very unprofessional & sikit pon xder rasa bersalah or say sorry to me & my family...i had a very bad experience dengan dia....call x angkat...lambat....which very frustrating bcause i & my husband yg deal sendiri....

harga RM4000 spatutnya harga pelamin 3 panel macam pelamin belah my husband side....pelamin dewan & still pelamin tu mix artificial & fresh flowers...

if pelamin 1 panel banyak lg wedding planner lain yang provide pelamin with fresh flowers starting from RM1900...u just have to look around.....i got few in my list masa buat survey....just that kitorang x tau service fathinz tu sangat2 teruk.....